SEO SÖZLÜĞÜ BÖLÜM-1

Seo konusu öğrenilirken bazen ne olduğu konusunda herhangi bir fikrimizin olmadığı birçok terimle karşı karşıya kalabiliriz. Bu terimleri Seo öğrenmenin henüz başında aklın bir kenarında bulundurmak çok faydalı olacaktır. Şimdi bu SEO Terimlerinin önemli olanlarını sırasıyla gözden geçirelim.


Site İçi SEO :

Bir web sitesi tasarlarken ve kodlarken dikkat edilecek birçok husustan biriside Seo uyumlu kodlama yapmaktır. Html kodları, Link yapıları, Resim bilgileri, Tag kullanımı, Kod / İçerik oranı vb. gibi kullanımların özenli bir şekilde yapılmasını içerir.

Site Dışı SEO :

Web sitesi Site İçi Seo kuralları dikkate alınarak yapıldıktan sonra, site dışından yapılan çalışmalardır. BackLink, Sosyal Medya tanıtımları, Blog ve Forum yazıları vb. gibi çalışmaları içerir.

Google Algoritmaları :

Google sitelerin sıralamasını yükseltirken çeşitli zamanlarda güncellediği algoritmalardan faydalanır. Bu algoritmaların muhtevası tam olarak bilinmese de önemli görülmesi muhtemel başlıklar Seo uzmanları tarafından tahmin edilebilmektedir. Google ‘ın geliştirmiş olduğu birçok algoritma vardır. Bunlardan en son kullanılanı ve aynı zamanda en karmaşık olanı Google Caffeine algoritması dır.

PageRank :

Sitelerin link alışverişleri dikkate alınarak Google tarafından oluşturulan bir puanlama çeşididir. Yakın zamana kadar önemli bir faktör olarak görülen PageRank Google Caffeine algoritması ile birlikte önemini bir hayli yitirmiştir.

TrustRank :

Sitelerin organik yaptıkları tüm çalışmalar sonucunda verilen bir puan türüdür. Google çeşitli programlar aracılığı ile yapılan ve otomatiğe bağlanmış Seo çalışmalarını sevmez. Bunlar organik ve doğal çalışmalar değildir. Bu tip İnorganik çalışmaları TrustRank puanlamasına dahil etmez. Hatta denilebilir ki puanlama da olumsuz etkisi bile olması muhtemeldir.

Domain :

Domain yani Alan adı sitelerin yayınlanması için gerekli olan bir materyaldir. Her yıl yenilenebileceği gibi 2,3,5,10 yıl gibi farklı periyotlarla da yenilenebilir. Yakın zamana kadar Domainlerin uzun yıllar olarak sahiplenilmesi Google tarafından Seo için önemli görülürken önemini bir hayli yitirmiş durumdadır.

Hosting :

Bir sitenin yayınlanabilmesi için Domain’in yanında site dosyalarının barındırılacağı belirli boyutlarda ki alanlara da ihtiyaç vardır. Bu alanlara hosting denir. Hostingler bu hizmeti sunan firmalarının serverlarında(sunucu bilgisayar) sürekli olarak açık halde bulunurlar. Hosting gerekli tüm dosyaları bünyesinde barındırması nedeniyle Seo açısından doğal olarak önemlidir.

BackLink :

Kendi sitemizin dışında ki diğer sitelerden bizim sitemize verilen kelime bazlı linklerdir. Bu linkler direk sayfamıza olabileceği gibi alt sayfalarımıza da olabilir. BackLink veren sitenin Google tarafından nasıl görüldüğü sitemizin Seo da ne kadar ilerleyeceğini direkt ilgilendirir. Yani prestijli , Seo da üst sıralarda , PageRank ve TrustRank değerleri yüksek, kendisine birçok siteden BackLink verilmiş bir siteden alınmış BackLink sitemizin Seo açısından bir başarısı olacaktır.

Yorum Gönder Blogger

 
Üst